Ferry's Joepie Top 50 1974

op .

ferryapril2021Voor de Nederlandse kust lagen er voorjaar 1974 vier zeezenders, Radio Veronica, Radio Noordzee, Radio Mi Amigo & Caroline en Atlantis. De vaste dj’s van Mi Amigo waren Bert Bennett, Joop Verhoof, Peter van Dam, Frans van der Drift, Mike Moorkens, Norbert en Ad Petersen. De laatstgenoemde presenteerde elke zondagmiddag uitgezonden de Joepie Top 50, in de week vooraf opgenomen in zijn eigen studio in Culemborg. Hij was al enkele jaren in dienst van de NOS en produceerde op Hilversum III de programma’s van Joost den Draaijer en Felix Meurders.


In het programma van de laatstgenoemde was hij onder eigen naam (Ad Roland) op 20 maart 1974 uitgebreid aan het woord geweest over Vlaamse muziek en Radio Mi Amigo. Belgische producties, het Vlaamse lied en Franstalige platen, daarin onderscheidde Mi Amigo zich van de Nederlandse zeezenders Veronica en Noordzee.

Er waren ondertussen ook Engelstalige avonduitzendingen, van Radio Mi Amigo Internationaal, live verzorgd door onder meer Brian Anderson en Norman Barrington. Omdat medewerking aan een zeezender in België al sinds eind 1962 strafbaar was, was Mi Amigo neergestreken in Nederland. Het nieuwe pand in Breda was vooral voor de Belgische medewerkers veel makkelijker bereikbaar dan het eerdere Caroline House in Den Haag. Er werd wekelijks vergaderd en Nouschka, later dat jaar bekend als Haike Debois, had er een kantoorfunctie. Tijdens de wekelijkse dj-vergadering in Breda werden de opgenomen banden ingeleverd en per tender buiten de 3 mijls-zone naar de M.V. Mi Amigo voor de Scheveningse kust gebracht. Niet alle programma’s werden in de Bredase Mi Amigo-studio boven de platenzaak Spronk opgenomen. Frans van der Drift nam op bij Ad Petersen in Culemborg en Bert Bennett nam op in de studio in Enschede bij Joop Verhoof.

Een man van grote verdienste achter de schermen bij Mi Amigo, is Eddy Govert (Eddy van Mouffaert). In de Start-geluidsstudio’s van Sylvain Tack in Buizingen was hij bedenker en maker van de Mi Amigo jingles en veel reclames van het station. In deze Mi Amigo Joepie Top 50 aflevering 17 van 28 april 1974 komen veel van zijn producties voorbij. Eén van de reclames is bijvoorbeeld voor zijn accordeonmuziek als “Le grand Julot”. Achter Ronald en Donald in de Top 10 zit alweer Eddy Govert, die met ‘Kwek kwek kwek” in allerlei landen en onder verschillende titels een enorme hit had. Veel andere Top 50 platen zijn eveneens verassend. Zorg dus dat je ‘m beluistert via www.foutemuziekradio.nl op zaterdag 1 mei 2021 tussen 12 en 3 uur.

Weblink: Joepie Top 50 28 april 1974 PDF file

Afbeelding gemaakt door Steven Bumfrey

Bron/tekst: Ferry Eden / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel