Radio Noordzee in januari 1972

op .

ferryjanuari2021Blijft hij of gaat hij weg, dat was bij Radio Noordzee begin 1972 de vraag rond Joost den Draaijer. Na Radio Veronica en VPRO Hilversum III was de radionestor al bijna een jaar verbonden aan Neerlands tweede zeezender, RNI. Het zendschip MEBO II van de Zwitsers Meister & Bollier, had tijdens de tegenvallende start gedurende die eerste negen maanden van 1970 hoofdzakelijk Engelstalige uitzendingen gekend. Na vijf maanden stilte was er sinds 6 maart 1971 de terugkeer van RNI met ook Nederlandstalige programma’s. Update 31-1


Dat was zeer tegen de wens van de Veronica-directie, die voor het aanvankelijk onrendabele RNI veel geld geleend had aan de Zwitsers, maar hen de terugbetaling geweigerd had. Veronica baas Bull Verweij en zijn directie hadden de scheepspapieren van de MEBO II als onderpand voor die leningen. Ze weigerden die terug te geven in ruil voor de terugbetaling en wilden dat het Noordzee-zendschip naast hun Veronica-schuit ‘zou blijven zwijgen’.

In een kort geding van Veronica stelde een rechter de Zwitsers in het gelijk waardoor de terugkeer van RNI onvermijdelijk was. Voor de doorstart waren de Zwitsers een samenwerking aangegaan met Muziekbedrijf Strengholt van Guus Jansen. Die had meteen twee voormalige Veronica coryfeeën ingeschakeld, die daar boos vertrokken waren. Joost den Draaijer en Jan van Veen waren maar al te graag bereid hun voormalige werkgever te beconcurreren door mee te werken aan Radio Noordzee. Dat de MEBO II weer uitzond, met concurrerende Nederlandstalige programma’s ook nog eens van Joost en Jan, bracht de woede bij de Veronica-leiding tot een kookpunt. Half mei 1971 was er een aanslag op de MEBO II en het blussen van de brand kon daar maar net het einde van Radio Noordzee voorkomen. De Veronica-directeur en zijn secondant werden als opdrachtgevers tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. Voor programmaleider Joost den Draaijer was de lol er toen wel af.

top50noordzee220172Omdat Jan van Veen was aangetrouwd in de familie Verweij, zag Joost den Draaijer zijn radiomaat om die reden bij Radio Noordzee vertrekken. Bovendien bleef een financiële regeling met Topman Guus Jansen maar telkens uit en de spanningen daarover kregen begin 1972 de overhand. Joost, die voor zijn programma’s niet betaald werd, was met Guus Jansen een aandeel in de Noordzee-winst overeengekomen. Jansen en zijn secondant, Radio Noordzee-directeur John de Mol Sr., hielden echter vol dat er nog geen winst was, hoogstens een kostendekkende radio-exploitatie. Januari 1972 werd de laatste maand dat Joost den Draaijer nog volledig met RNI meedeed, daarna werd de Top 50 ‘tijdelijk’, uiteindelijk voor goed overgedragen aan Ferry Maat, en het middagprogramma aan Tony Berk. De retro ‘Radio Noordzee Superhit 50’ van 22 januari 1972 is deze laatste zaterdag van januari 2021 (12-15 uur) te beluisteren via www.foutemuziekradio.nl gepresenteerd door Ferry Eden.

UPDATE 31-1: Download hier de Radio Noordzee Top 50 van 22 januari 1972 door Ferry Eden als MP3

Bron, tekst en afbeeldingen: Ferry Eden / MediaPages

Miniatuur Ferry Eden: Steven Bumfrey

Tags: Nieuws Actueel