Radio Mi Amigo in november 1975

op .

ferryedenradiotag2019aNovember 1975 was een slechte en vooral dure maand voor Radio Mi Amigo. Op 9 november was het zendschip in de Theemsmonding op drift geslagen en op een zandbank binnen de Britse territoriale wateren gelopen. Daar was het een paar dagen later met veel moeite losgetrokken door een sleepboot en een halve mijl verplaatst, naar men dacht buiten de Britse wateren. Toen de op 13 november de uitzendingen op de MV Mi Amigo hervat werden, bleek dat niet zo te zijn en deed de politie een inval op het zendschip. (Update 3-12: downloadlink)


Vier Britse medewerkers werden gearresteerd en van boord gehaald, de Nederlandse bemanning bleef op het zendschip. Dat werd uiteindelijk naar internationale wateren gesleept en pas op 26 november werden de uitzendingen op de 259 middengolf hervat.

malogoHet Mi Amigo team verbleef al driekwart jaar in ballingschap in Playa d’Aro. Half februari 1975 had men overhaast België moeten verlaten na een actie van de overheid gericht tegen Mi Amigomedewerkers en de geheime opnamestudio’s. Die zomer van 1975 was in de Spaanse badplaats heel druk geweest met busladingen toeristen die Radio Mi Amigo in Playa d’Aro bezochten. Maar ondertussen was het toerisme stilgevallen en naderde de saaie winter. Bert Bennet en zijn vrouw Gea waren de eersten die overwogen om te stoppen en terug te gaan naar Nederland. December werd hun laatste maand in Spanje. Je leest er alles over in het nieuwe Mi Amigo-boek dat bijvoorbeeld als leuk kerstcadeau via de website www.miamigoboek.nl is te bestellen.

Met het overlijden van dictator Franco op 20 november was de situatie in Spanje veranderd. Het was volkomen duidelijk dat er een andere wind zou gaan waaien en dat Spanje op dan aansluiting zou gaan zoeken met de Europese Gemeenschap. Dat er een andere wind ging waaien kon wel eens het einde gaan betekenen van de beschutte positie van Radio Mi Amigo in Spanje. Voorlopig maakten Bert Bennett, Joop Verhoof, Stan Haag, Michelle en Peter van Dam er nog gewoon hun dagelijkse programma’s. De Mi Amigo Top 50 werd indertijd twee weken vóór de uitzenddatum opgenomen door Peter van Dam. Op zaterdag 29 november 1975 was de lijst te beluisteren tussen 2 en 5, vandaag hoor je deze Top 50 aflevering 97 tussen 12 en 3 bij www.foutemuziekradio.nl met Ferry Eden.

Weblink: Radio Mi Amigo Top 50 van 29 november 1975 als PDF file

UPDATE 3-12: download hier de Radio Mi Amigo Top 50 van 29 november 1975 als MP3 file

Foto: Ferry Eden tijdens de Duitse RadioTag (Copyright: Peter Messingfeld)

Bron/tekst: Ferry Eden / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel