Zeezender Mi Amigo in 1976

op .

ferryedenradiotag2019aHet was zomers, die augustusmaand van 1976. Aan boord van de M.V. Mi Amigo was tussen twaalf en twee een nieuw live programma van start gegaan: Baken 16. Peter van Dam, als programmaleider sinds kort opvolger van Joop Verhoof, had de programmering gewijzigd, waardoor op 23 juli dit nieuwe live programma begon. De drie live dj’s waren op dat moment nog Bart van Leeuwen, Jan van der Meer en Marc Jacobs, maar in augustus kwam daar Frank van der Mast bij. Bart van Leeuwen was eind augustus voor het laatst op het zendschip. (Update 1-7)


Vanwege gedoe met justitie verkoos hij nadien de studio in Playa d’Aro. Het live programma Baken 16 - vooral in de presentatie van Marc Jacobs - zou uitgroeien tot één van de populairste Mi Amigo programma’s.

Over justitieel gedoe gesproken: nog voor de augustusmaand begon was er in de Brusselse rechtbank ook een regiezitting in een zaak tegen Mi Amigo. Maar liefst 41 gedaagden werden verdacht van medewerking aan deze zeezender, hetgeen in België bij wet sinds 18 december 1962 verboden was. Van de 41 gedaagden waren er slechts twee aanwezig: reclameman Marcel Sieron, nog bekend van de inval in de studio’s van zijn vakantieboerderij in Opbrakel en Danny Vuylsteke, die geluidsapparatuur verhuurd had ten bate van Mi Amigo. De andere lieten zich vertegenwoordigen door een advocaat. De andere ten laste leggingen behelsde het niet betalen van de muziekrechten aan SABAM en BUMA, verder een vermeende afpersing van een adverteerder die niet betaalde en de bedreiging van een AVRO filmploegje, die najaar 1974 weigerde het terrein van Sylvain Tack in Buizingen te verlaten.

ma280876aDe linkse politiek machthebbers in Nederland waren wat gefrustreerd dat hun ‘anti Veronicawetje’ niet alle zeezenders had gestopt. Men nam het voortouw in een samenwerking met België , Engeland en Frankrijk om samen Mi Amigo en Caroline te bestrijden. In Engeland stuurde men toen op een fanboot naar de Mi Amigo een spion mee, waarop het schip bij terugkeer werd aangehouden. Alle fans werden verhoord, gefotografeerd en geïntimideerd en de eigenaar van de boot kreeg een dagvaarding. Naast tegenwerking ondervond Mi Amigo ook medewerking, van de kersverse Veronica Omroep Organisatie bijvoorbeeld, die op 25 augustus 1976 aandacht besteedde aan de M.V. Mi Amigo. Twee jaar na de sluiting van de zeezender Veronica ging dat zendschip nog steeds door!

Een groot deel van de programma’s werd zomer van 1976 in Playa d’ Aro opgenomen, waar de Mi Amigo studio weer een toeristische trekpleister was. Men kon er programma’s met Stan Haag, Michelle en Bokkebroek bijwonen, maar je trof er ook Joop Verhoof en Peter van Dam. Die presenteerde op zaterdag 28 augustus 1976 tussen 14 en 17 uur Mi Amigo Top 50 aflevering 136. In retro sfeer is deze lijst op zaterdag 29 juni 2019 tussen 12 en 3 te beluisteren. Waan je dan weer even terug in die zomer van 43 jaar geleden via www.foutemuziekadio.nl met Ferry Eden!

UPDATE 1-7
Download hier de Radio Mi Amigo Top 50 van 28 augustus 1976 door Ferry Eden als MP3 file!

Foto: Ferry Eden tijdens de RadioTag 2019 (Copyright: Peter Messingfeld)

Tags: Nieuws Actueel