Radio Noordzee Top 50 1972

op .

rni84Radio Extra Gold gaat aanstaande zaterdag in de Historische Zaterdagmiddag Gebeurtenis terug naar het jaar 1985 met de Veronica Top 40 en Tipparade van week 45. Iedere zaterdag- en zondag om 9 uur zendt Radio Extra Gold een historisch programma van één van de zeezenders uit. Op donderdagmorgen is voormalig Radio Mi Amigo DJ Frans van der Drift live te beluisteren op Extra Gold. En zondagmiddag vanaf 14 uur de Radio Noordzee Top 50 van 11 november 1972, met de jingles, spots en commercials van toen.


Zeezenderuren op de vroege zaterdag- en zondagochtend
Extra Gold Historische Zaterdagmiddaggebeurtenis gaat terug naar november 1985
Om te beginnen op de zaterdag- en zondagochtend een historisch zeezenderuur van 9 tot 10. Uitgezocht en waar nodig bewerkt door Herbert Wentink.
Jaap en Jan zorgen daarna voor de typische Extra Gold sfeer; dus even terug naar toen met het geluid van toen (met alles er op en er aan).
Na Forza! met Gerrit Lettinck presenteert Rob van Wezel vanaf 13 uur een 80's Top 40, uit de tijd dat vanaf de Noordzee de klanken vanaf de Ross Revenge kwamen door Caroline en uiteraard in het Nederlands met Radio Monique. En natuurlijk ook vanaf de MV Communicator die de sound van Laser 558 over West Europa de ether in slingerde. In Hilversum maakte de VOO een 2e legendarisch geworden radioperiode door op de nationale popzender en op woensdagen op Hilversum II.
De hoogste nieuwe in de Top 40 was op 28 Elton John - Nikita.
In de Historische Zaterdagmiddaggebeurtenis van Extra Gold, waarbij onder auspiciën van de Stichting Nederlandse Top 40 ook met regelmaat de bijzondere hit- en tiplijsten aan de orde komen is natuurlijk ook vanaf 16 uur het motto "Even terug naar toen". De complete Tipparade van week 45 1985 is er voor de ware liefhebber, want niet alleen de overbekende hits komen aan bod bij Extra Gold; ook de soms bijkans vergeten bescheiden tipnoteringen geven kleur aan de complete beleving van de tijd van toen. Met gewoon alle singles vanaf het originele vinyl uit het singles-archief van- en met Bert van der Laan.
De lijsten staan uiteraard online op www.extragold.nl en de Facebook pagina van Extra Gold https://www.facebook.com/extragoldnl.
Na 18 uur presenteert Martien Engel de roemruchte muziek- en radiohistorie opnieuw in een prettig uurtje Goud van Oud/ De jingles, commercials en zeker ook de hits uit voornamelijk de zeezendertijd klinken weer een uurtje alsof ze nooit zijn weggeweest. Om 19 uur wordt de zaterdagavond gevolgd door "Ja dat is Peter", waarin na half acht 2 totaal verschillende platen met dezelfde titel; deze week "Sweet surrender" door Bread en vervolgens Wet Wet Wet. Daarna neemt Fred van Veen het stokje over met de Tand des Tijds en het vervolg van het muzikale verhaal van de originals van Elvis gekoppeld aan fraaie covers van diverse artiesten van de Presley standards. Een veelbeluisterd programma voor de echte fans, die zich overigens ook kunnen verenigen bij de daarvoor op Facebook speciaal opgerichte community; Extra Elvis op Extra Gold.

Zondagmiddag; Vinylklanken van Ron, tussen 14-17 uur Gerrit met de RNI Top 50 uit november 1972 en natuurlijk ook Pirate Gold
Na Jaap en Jan is de zondagmiddag weer muzikaal onderhoudend. Om 12 uur is Ron van der Tuijn present met de Vinylclub waarin geheel in Extra Gold traditie weer diverse zwarte schijfjes uit een roemrucht hitverleden de revue passeren.
Daarna is er van 14 tot 17 uur ruim tijd om je te laten verrassen; deze keer door Gerrit Lettinck. Hij presenteert drie uur lang de RNI Super Top 50, destijds gedateerd op 11 november 1972. Herinneringen aan de meest gekleurde boot die ooit programma's vanaf de vrije Noordzee uitzond met het al even vrije geluid voor 'Young Europe'. Beleef de muziek, de jingles, spots en commercials opnieuw en ga met Gerrit mee naar 1972.
Om 17 uur is er uiteraard weer de nodige zoutwaternostalgie in Pirate Gold. Deze week zoals gebruikelijk de Radio Noordzee Treiterschijf van 4 November 1974, Melody door Greenfield & Cook, de Monique Satelietschijf van 2 November 1985, Don't break my heart door UB40, Mi Amigo's Lieveling van 1 November 1975, Sky high door Jigsaw en Veronica's Alarmschijf van 9 November 1974, Simone door Albert West. De Zeezender Classic is U moet wat doen door Het Veronica Koor. De Radio Tune is Crunchy Granola Suite door Percy Faith. En natuurlijk de hits uit de 60s, 70s & 80s.

's Avonds op zondag meer gerichte Hitgevoeligheid
Om 19 uur weer "Ja dat is Peter", waarin deze week: laag. Met o.m. Robin Sarstedt (My resistance is low), Bob Marley (Turn your lights down low), Tina Charles (Fire down below), Eric Clapton (Swing low sweet chariot) en Elton John (Too low for zero). Om 20 uur wordt de avond vervolgd door zondagavond-mastermixer Dave Roest met de Nonstop 80's Top 40. Dit keer het hitjaar 1983.

( 1) Lionel Richie - All Night Long
( 2) Laid Back - Sunshine Reggae
( 6) Paul Young - Come Back And Stay
(11) Rolling Stones - Undercover Of The Night (klapper)
(12) Kajagoogoo - Big Apple
(14) Motels - Suddenly Last Summer
(21) Vandenberg - Different World
(22) Space Monkey - Can't Stop Running
(24) Billy Joel - Uptown Girl
(26) Mike Oldfield feat. Roger Chapman - Shadow On The Wall
(32) Imagination - New Dimension
(34) Duran Duran - Union Of The Snake
(35) Weather Girls - It's Raining Men
ALARMSCHIJF: Yes - Owner Of A Lonely Heart

Tot slot is er Pieter Oele's Albumarchief. Hierin komt het gedrukte exemplaar van de Top 40 uit week 45 1985 wederom aan bod in de vorm van de LP lijsten. Vaak doet Pieter ook uitstapjes naar de LP charts uit de USA en UK. Gaaf goud op 33 toeren van toen, weer typisch Extra Gold muziek die je alleen hier hoort en altijd weer prettig verrassend. Deze keer de LP lijst van Billboard wat betreft Soul. Stevie Wonder, Freddie Jackson, Whitney Houston, Cameo, Bobby Womack, en dat is dan alleen nog maar de top 5. Laat je meenemen op de golven van het verleden dat bij Extra Gold ook herleeft op de late zondagavond in de Extra Gold Zondagavondgebeurtenis.

Foto: Radio Noordzee zendschip Mebo II (Copyright: Pieter Damave)

Bron/tekst: Bert van der Laan

Tags: Nieuws Actueel