Radio Mi Amigo Top 50 1978

op .

1978ferryedenZaterdag 18 augustus presenteert Ferry Eden via foutemuziekradio.nl een extra Mi Amigo Top 50. Het gaat om die van 40 jaar geleden, aflevering 236 oftewel de 5e jaargang nummer 33, die toen op 19 augustus 1978 tussen 11 en 3 werd gepresenteerd door Marc Jacobs. Johan Visser deed er die uren de nieuwsuitzendingen, waaruit bleek dat het een mooie dag was op de Noordzee bij temperaturen rond de 20 graden. Ferry Eden was een week eerder met nieuwe Steve England sonovox jingles aan boord gekomen. (Update 20-8: downloadlink)


Ferry had die zaterdagochtend vanaf 6 uur ‘Ook Goeiemorgen’ en nadien al een paar nieuwsuitzendingen gepresenteerd en had even een paar uurtjes vrij. Omdat je week in week uit met radio en studiowerk op het schip bezig was, was even bijkomen, op het dek zitten turen of zonnen, wat lekkers maken in de keuken, even Engelse tv kijken, babbelen in de messroom of een tukje doen zowat het enige alternatief.

1978miamigoEerder die week op 15 augustus, was er een heftig incident met de Z592, het bevoorradingsschip Hosanna. Schipper Germain Ackx dreigde in een dronken bui zijn woede op ons af te reageren over achterstallige betalingen die hij nog steeds te goed had van de organisatie aan land. In de avondschemer nam hij met zijn schip een positie in loodrecht op het zendschip en gaf via de marifoon te kennen ons te zullen rammen. Het kostte met name Peter Chicago en Marc Jacobs op de brug van het zendschip de grootst mogelijke moeite om hem daarvan te weerhouden. Het zou hem immers niks opleveren, in tegendeel hij kon dan ècht naar zijn geld fluiten. Bovendien konden wij op het zendschip zijn probleem ook niet helpen of verhelpen. Uiteindelijk kwam hij langs zij en leverde dieselolie, water en proviand die van land was meegegeven. Het was zo’n 30.000 liter diesel waarmee het zendschip ruim een maand vooruit kon. De volgende ochtend bleek ons, dat onder meer het roer van het zendschip was verdwenen en ook allerlei tapes uit de studio… Marc Jacobs maakte er uitgebreid melding van in Baken 16.

Niemand van de Mi Amigo medewerkers wist, dat er in het Griekse Piraeus in het diepste geheim een nieuw Mi Amigo zendschip werd ingericht, de M.S. Magdalena. Op het oude zendschip M.V. Mi Amigo liep het die zomer goed, mede door de prettige samenwerking aan boord, de nieuwe sonovox jingles èn de vele reclames. Toen de herfst naderde kwamen er echter donkere wolken aan de horizon. Er waren geruchten dat Joost den Draaijer een deal had met Caroline baas O’ Rahilly om met ‘Radio Hollandia’ de plaats van Mi Amigo in te nemen. Tegelijk bleek dat de generatoren en met name de oliefilters vervuild waren. Dat leidde tot inkrimping van de zendtijd (en reclame!) en onbekend met de geheime plannen verbaasde we ons aan boord erover, dat de organisatie dat zomaar liet begaan. Achteraf weten we, dat vanwege beoogde spoedige start vanaf een nieuw, eigen zendschip, de Mi Amigo organisatie het probleem op het oude schip niet meer wilde oplossen. Wel was Patrick Valain stellig in zijn bericht, dat Radio Hollandia niet op 19 oktober van start zou gaan en plaats van Mi Amigo zou innemen. Hij kreeg gelijk, maar op 20 oktober 1978 viel het oude zendschip onverwacht stil toen de laatste generator het begaf. Mi Amigo leek ten einde en de nieuwe schuit… die liet nog vele maanden op zich wachten!

1978top5019081978In de retro Top 50 van 19 augustus 1978 worden de meeste reclames die 40 jaar terug liepen gedraaid. Maar niet tweemaal per uur zoals dat met sommige adverteerders toen was. Bovendien laten we de nieuwe Lieveling van het station, die elk van de vier Top 50 uren gedraaid werd achter wegen. Daarmee kan Ferry Eden deze Top 50 tussen 12 en 3 uur presenteren, zaterdag 18 augustus via www.foutemuziekradio.nl.

UPDATE 20-8: download hier de Radio Mi Amigo Top 50 van 19 augustus 1978 door Ferry Eden als MP3

Foto 1: Ferry Eden in 1978 (Archief: Ferry Eden)

Foto 2: Zendschip Mi Amigo in 1978 (Archief: Freewave)

Foto 3: Radio Mi Amigo Top 50 19 augustus 1978 (Archief: Ferry Eden)

Bron/tekst: Ferry Eden / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel