Walter Zwart's Monique historie deel 9

op . Gepost in Monique Archief

17 april 1985.Deel 9: Een overzicht van gebeurtenissen uit mijn eerste maanden aan boord van de Ross Revenge. Maarten de Jong komt in het ziekenhuis terecht, een nieuw anker komt wel op een zeer lastig moment.... Steeds meer live uitzendingen worden vervangen door bandprogramma's.

Het is inmiddels juni 1985 en ik was alweer vijf maanden werkzaam bij Radio Monique. Vanwege het 'zes weken op, twee weken af' rooster werd het zendschip Ross Revenge al gauw een tweede thuis en ik begon me al aardig te hechten aan deze stalen vriendin.

Maar ook het vertrouwen in het schuitje werd met de dag groter. Tijdens de eerste stormen die ik aan boord beleefde, bleek dat ze weinig tot geen moeite had om de soms huizenhoge golven te trotseren. Het draaien van grammofoonplaten was tijdens dit weer geen enkel probleem, waardoor het produceren van "stormtapes" niet nodig was. Natuurlijk, met windkracht 8 was het wel wat moeilijker om in je stoel te blijven zitten en de bewegingen van een zwaaiende microfoon te volgen, maar dat had natuurlijk zijn charme.

De zomer stond voor de deur, maar voordat ik daar over ga schrijven wil ik in dit verhaal nog even een aantal gebeurtenissen beschrijven uit de periode februari tot en met juni 1985.

Zo was er na tweeëntwintig jaar weer een Elfstedentocht, die aan boord niet o­nopgemerkt bleef. Buiten de reguliere nieuwsuitzendingen werden de programma's o­nderbroken door extra blokjes met Elfstedennieuws. Frits Koning 'verbouwde' een leegstaande hut tot tweede nieuwskamer en brak regelmatig in met het laatste nieuws vanuit Friesland. Een item van dertig seconden in het BBC nieuws die avond op televisie was ónze beleving van deze historische dag.

Op 17 april was er de omroepstaking in Hilversum. Voor radio Monique een mooie gelegenheid om het aantal luisteraars eens flink op te schroeven. De populaire woensdagochtend programmering van Veronica op Hilversum 1 kon die dag niet doorgaan en wij zonden met toestemming van deze omroep "Muziek terwijl u werkt" uit. Natuurlijk met de nodige aandacht van de media.

Nico Stevens zat goed en wel in het programma toen er een sleepboot bij de Ross verscheen. Daar de zee spiegelglad was had men vanuit de Caroline-organisatie het idee opgevat een nieuw reserve anker te installeren.

Het vorige was tijdens de ankerbreuk in januari verloren gegaan en het werd o­nderhand wel eens tijd dat er een nieuwe kwam. Om het anker binnen te takelen moest de grote winch voor de brug van de Ross de zware klus klaren. Er was echter één probleem. De staalkabels liepen vlak langs de zendmast dus..... zender uit! "Dag luisteraars, we hopen weer spoedig bij u terug te zijn".
En dat op een dag dat alle Hilversumse zenders uit de lucht zijn!

Begin mei vond er een o­ngeluk aan boord plaats. Maarten de Jong reageerde iets te uitbundig bij het zien van de tender. Dolgraag had hij zijn verjaardag aan land willen vieren, maar het leek er op dat dit aan boord zou gaan gebeuren. Totdat daar plots de Zeemeeuw aan de horizon verscheen.

Vanuit de studio zette hij het op een lopen. Trap af, de lange gang door en een sprong over de hoge drempel van een openstaande deur. Hierbij stootte hij zijn hoofd, kwam o­ngelukkig ten val en bleef op het dek liggen. o­nmiddellijk werd er contact gezocht met de kustwacht en de situatie werd beschreven. Na deskundig advies werd Maarten -met de inmiddels langzij gelegen tender- van boord gehesen. Hij vierde uiteindelijk zijn verjaardag met platen en moeren in zijn been in het ziekenhuis (!) Voor de verzekering had het o­ngeluk natuurlijk ergens aan land plaatsgevonden.....

Op programmagebied was er inmiddels een groot aantal veranderingen aangebracht. De "Top 50"werd ingevoerd. Deze lijst was tevens de playlist van het station. De samenstelling gebeurde iedere dinsdag bij "Roba Music" (Tony Berk) aan de Graaf Florislaan in Hilversum.

Monique DJ Ron West en matroos AdrianZelf ben ik er een aantal keren bij geweest. Het bleef natuurlijk nattevingerwerk. De ene plaat een beetje laten zakken, de ander kon wel eens een grote hit worden, dus die mocht wel flink stijgen. Plaatjes van Berk en van Van Kooten deden het overigens opvallend goed in deze lijst(!) De "Top 50" was heilig voor Radio Monique. Zo heilig dat er werd besloten om met slecht weer (waarbij de tender niet kon uitvaren) deze lijst met een vliegtuigje zou worden gedropt. Uiteindelijk is van deze manier van tenderen geen gebruik gemaakt.

Meer bandprogramma's deden hun intrede, ten koste van de live uren. Het populaire "Radio avondblad" moest vanwege het eindeloze geklets en te weinig muziek verdwijnen.
In plaats daarvan was er korte tijd tussen 18.00 en 19.00 uur "De Jukebox" met Stan Haag (Veronica/Mi Amigo). Nadat een aantal programma's in beschonken toestand was opgenomen en -ondanks het verbod van land- toch de zender opgingen (lekker wel gedaan!), werd ook dit programma geschrapt.

Op vrijdag gingen we tussen 18.00 en 19.00 uur "Blij het weekend in" met Henk Krol van de "Gaykrant".
Zaterdagmorgen schonk Eddy Ouwens koffie en draaide Nederlandse producties.
Op zondag was er tandarts Bert van Aalten (de Aal) met tips over gebitsverzorging en "Het Artiestenuur", met iedere week een bekende Nederlandse zanger/zangeres.
Vader Abraham, Joost de Draaier en Tony Berk keerden na jaren weer terug op de Nederlandse radio, wat voor het station natuurlijk de nodige publiciteit opleverde.

Ron West, Bart Steeman en Walter Simons. Met minder liveprogramma's werd het boordpersoneel teruggebracht van vier naar drie disc-jockeys/nieuwslezers.
Ron West, Bart Stevens en Walter Simons

Hadden eerder in januari Rob Hardholt en Johan Visser het station verlaten, bij het begin van de zomer hield nog een aantal medewerkers van het eerste uur het voor gezien. Frits Koning stopte mede door een salarisconflict, maar zou nog wel voor een tijdje bandprogramma's aanleveren.Frits Koning


Frits Koning ging na een half jaar aan boord, zijn programma's aan het land opnemen. Tegenwoordig werkt Frits bij Business Nieuws Radio


Nico Stevens en Ron West kozen voor hun privé-leven in plaats van het weken lang aan boord zitten. De laatste zou nog voor een half jaar zijn programma's aan land opnemen. Ik bleef achter met Ad Roberts en Maarten de Jong. Een proef met een nieuwe kracht, Bart Steeman, beviel niet.
Het was tijd voor een nieuwe lichting.

Eind juni ging ik met de tender weer naar huis. Het was tijd voor vakantie. Op naar Playa de Aro!

© Tekst en foto's Walter Zwart