De laatste Radio London Fab 40

op .

ferryfabDitmaal bij foutemuziekradio.nl geen hitparade op de laatste zaterdag van de augustusmaand, maar op de eerste zaterdag van september! Eind augustus kijken veel zeezenderfans terug op het jaar 1974, toen voor kust van Scheveningen de laatste uitzendingen klonken vanaf de zendschepen de Norderney van Radio Veronica en de MEBO II van Radio Noordzee Internationaal. Aan een mooi radiotijdperk kwam toen een einde. Voor de Britse kust had dit einde zich al zeven jaar eerder afgespeeld. Update 5-9: downloadlink.


Toen moesten daar de meeste op Engeland gerichte zeezenders door veranderde wetgeving hun uitzendingen staken.

Vijftig jaar geleden werd in het Verenigd Koninkrijk namelijk ‘The Marine Broadcasting Offences Act’ van kracht en alleen Radio Caroline waagde het om na 14 augustus 1967 te blijven uitzenden. Met onderbrekingen zelfs tot in 1990!

Als wonderlijke speling van het lot heeft Radio Caroline, vijftig jaar na het van kracht worden van die wet, sinds kort eindelijk een kleinschalige officiële vergunning gekregen. Daardoor mag het station binnen de territoriale wateren uitzenden vanaf haar laatste zendschip ‘Ross Revenge’. De sluiting van de zeezenders in 1967, wordt nu op allerlei momenten herdacht. Veel aandacht is er voor het meest populaire station: het toenmalige ‘Radio London’ ook wel ‘BigL’ genaamd en het zendschip ‘Galaxy’. Zodanig zelfs, dat een Belgische organisatie met als website www.MiAmigo40.be tussen woensdag 30 augustus en zondag 3 september hieraan volop aandacht besteedt via de gelegenheidszender LondonFM.

Ook bij www.foutemuziekradio.nl is hiervoor aandacht. Ferry Eden presenteert op zaterdag 2 September 2017 tussen 12-15 uur, in retro sfeer, de allerlaatste hitparade van Radio London, de Fab(ulous) 40 van 6 Augustus 1967. Dat gebeurt net als toen in de Engelse taal en met authentieke jingles en reclames brengen de sfeer terug van de Britse zeezenders van meer dan vijftig jaar geleden. Er zitten 46 platen in deze lijst, door dubbele noteringen of meerdere uitvoeringen van eenzelfde plaat. Elk uur begint met de ‘climber of the week’, platen die Radio London promootte via de 266 meter Middengolf. Een keur van bekende en vooral onbekende platen, die zeer de moeite waard zijn en een fantastisch tijdsbeeld vormen, trekt voorbij in deze Fab 40 met Ferry Eden, op zaterdag 2 september 2017 tussen 12 en 15 uur bij www.foutemuziekradio.nl. Heb je ‘m gemist, dan is zondag 3 september tussen 11 en 2 uur de herkansing tijdens de London FM vijfdaagse (30 augustus – 3 september) via www.miamigo40.be

Weblink: download hier de Radio London Fab 40 van 6 augustus 1967 als pdf file

UPDATE 3-9: download hier de Radio London Fab 40 van 6 augustus 1967 als MP3 fileBron/tekst: Ferry Eden

Tags: Nieuws Actueel